Festival Santes Creus

 

Santes Creus és un dels conjunts monàstics cistercencs més grans i més ben conservats d’Europa, on la radical puresa arquitectònica del Cister conviu de manera sorprenent amb l’esplendor del gòtic. Una visita inoblidable a una de les joies de l’art medieval català, que ens captivarà per l’exuberant iconografia i ornamentació del seu claustre, la sala capitular, el gran dormitori dels monjos, els seus espectaculars vitralls, la immensa rosassa romànica i la magnificència de les tombes reials.

Salutacions

Hem vingut al món a viure, per tant, a sentir, conèixer i compartir. La música, i més en espais privilegiats com el Monestir de Santes Creus, evoca la llibertat, la bellesa i l’amor, els grans valors que justament afirmen la nostra humanitat, ens reconcilien amb la vida i ens fan renovar la il·lusió per fer camí. Constatem que la vida no només és rebre, sinó també estendre la mà vers aquells que ho necessiten més. Enguany, el Festival de Santes Creus dedica els fons obtinguts a la investigació de l’Esclerosi Múltiple, en col·laboració amb la Fundació Esclerosi Múltiple. Una causa molt noble per promoure la sensibilització social sobre aquesta malaltia, que suposa un deteriorament profund de la qualitat de vida d’aquells que la pateixen.

Com a conseller de Cultura, la celebració del Festival de Santes Creus de la mà de la Fundació Música Solidària m’omple d’orgull i reafirma el meu convenciment en la necessitat d’iniciatives com aquesta que, conscientment o no, contribueixen a deixarnos un país més solidari, just i humà.
Així doncs, us convido a fugir del soroll d’allà fora i a trobar el vostre moment de recolliment entre aquests murs.

Benvinguts i enhorabona!

Santi Vila i Vicente

Conseller de Cultura
Generalitat de Catalunya

 

Música i solidaritat: un duet perfecte que converteix el Festival de Música de Santes Creus d’enguany en una cita memorable. I no només per aquesta doble condició; també per la bellesa i la transcendència cultural, històrica i nacional del monestir cistercenc, i pel renaixement d’un emblemàtic cicle de concerts després d’anys sense celebrar-se. Així, durant aquest mes de juliol, prestigiosos intèrprets de dins i de fora de les nostres contrades ens conviden a gaudir de la música amb tres concerts, els beneficis dels quals es destinaran a la millora de la qualitat de vida dels afectats per l’esclerosi múltiple, a través de la fundació del mateix nom.

A més de solidària, la nostra és una terra que aposta per la cultura en majúscules, aquella que ens emociona, ens reconforta i ens identifica. La Diputació de Tarragona no podia ser aliena a la represa de tan magne esdeveniment cultural i social, al qual brindem el nostre suport tot desitjant-li una llarga vida. El Festival de Música de Santes Creus ha tornat a casa amb el desig de quedar-s’hi. Rebem-lo, doncs, amb un calorós aplaudiment!

Josep Poblet i Tous

President de la Diputació de Tarragona

  

L’any 1978, en el programa de mà del IV CICLE DE CONCERTS DE SANTES CREUS Eufemià Fort, (1908-1979) historiador, deia:

Els concerts de Santes Creus ja tenen un públic addicte, que en cap cas, dels qui han anat al monestír se n’ha tornat defraudats… Hi constataràs que Santes Creus és un marc meravellós i incitant, tant d’una simple cançó, com d’una ambiciosa concepcíó wagneriana.

En el mateix programa Monsenyor Josep Pont, arquebisbe de Tarragona:
Enguany i per quarta vegada… Santes Creus encara és monument de pedres vives.

I encara Mn. E. Clemente, gran impulsor del Cicle de concerts de Santes Creus:
Tot caminant hem anat avançant, i, en mirar enrere, velem amb goig, que no anem pas sols.

El cicle de Concerts s’inicià doncs l’estiu del 1975, han passat molts anys; Avui, més de vint anys després del darrer cicle, em plau manifestar, gosaria dir CRIDAR als 4 vents, la immensa satisfacció que sento i el gran honor que per mi representa retrobar-me amb aquestes velles històriques pedres.
Pujaré a l’escenari com si res hagués passat, amb la idea que enllaçarem el camí que amb tant esforç i tant encert començaren tots aquells que ens han precedit, imbuïts del méslloable ideal: gaudir de la bellesa que ofereix Santes Creus amb la música de Bach, Mozart, Beethoven… Immenses gràcies a tots i felicitem-nos tots per aquest gran retrobament.

Que sigui per molts anys!

Gonçal Comellas

President de la Fundació Música Solidària

Primer concert
1 de juliol de 2017 a les 21:30h

Requiem en re menor KV 626
Wolfang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Introitus:
1 – Requiem aeternam / Kyrie Eleison (cor i soprà)

Sequentia:
2 – Dies irae (cor)
3 – Tuba mirum (soprà, contralt, baix i tenor)
4 – Rex Tremendae (cor)
5 – Recordare, pie Jesu (soprà, contralt, baix i tenor)
6 – Confutatis maledictis (cor)
7 – Lacrimosa dies illa (cor)

Offertorium:
8 – Domine Jesu (cor, soprà, contralt, baix i tenor)
9 – Hostias (cor)

Sanctus:
10 – Sanctus (cor)
11 – Benedictus (cor, soprà, contralt, baix i tenor)
12 – Agnus Dei (cor)

Communio:
13 – Lux aeterna (cor)

COR I ORQUESTRA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI
COR I ORQUESTRA UNESCO BARCELONA
Maria Mateu, soprano
Laura Vila, mezzo
Beñat Egiarte, tenor
Pau Bordas, baix
Gonçal Comellas, direcció

Segon concert
15 de juliol de 2017 a les 21:30h

La Cinquena i l’Emperador
Ludwig Van Beethoven (1770 – 1827)

I PART
Simfonia nº 5 en do menor op 67

Allegro con brio
Andante con moto
Scherzo – Allegro
Allegro

II PART
Concert per a piano i orquestra en mi b major op 73
“Emperador”

Allegro
Adagio un poco mosso
Rondó – Allegro ma non troppo

ORQUESTRA UNESCO BARCELONA
Gonçal Comellas, director
Josep Colom, piano

Tercer concert
29 de juliol de 2017 a les 21:30h

Concerts de Brandenburg
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

I PART
Concert de Brandenburg nº 3 en sol major BWV 1048

Allegro – Adagio – Allegro

Suite per a orquestra i flauta en si menor BWV 1067

Obertura – Rondo – Sarabanda – Bourrée
Double – Minuetto – Badinerie

II PART
Concert de Brandenburg nº 4 en sol major BWV 1049

Allegro – Andante – Presto

Concert per a dos violins en re menor BWV 1043

Vivace – Largo ma non tanto – Allegro

ORQUESTRA UNESCO BARCELONA
Gonçal Comellas, director
Claudi Arimany, flauta

 Claudi Arimany
flauta

És considerat un dels solistes catalans de més prestigi amb una important trajectòria de gran projecció internacional. Ha ofert concerts a tots els països d’Europa, Rússia, Estats Units, Canadà, Mitjà Orient i Japó, actuant als auditoris més importants tal com el Chicago Simphony Hall, Washington Library of Congres, Carnegie Hall de Nova York.

Josep Colom
piano

Pianista català d’amplíssima trajectòria internacional. Convidat als més prestigiosos festivals i amb una intensa tasca pedagògica impartint classes magistrals per diverses universitats europees.
Josep Colom compta amb una extensa discografia. El Ministerio de Cultura espanyol li va atorgar el Premio Nacional de Música.

Gonçal Comellas
director

Ha estat sens dubte un dels més destacats violinistes de la seva generació. Comellas ha estat premiat en els més prestigiosos concursos internacionals: “Isidro Geynes” (Madrid), “Carl Flesh” (Londres), “Jacques Thibaud” (Paris), “Reina Elisabeth” (Brusel·les) i “Viña del Mar (Xile). Ha col·laborat amb les més reconegudes orquestres, i ha estat fundador de la Orquestra Reina Sofia, la Orquestra Catalana de Cambra i l’Orquestra UNESCO Barcelona.

Pau Bordas
baix

Laura Vila
mezzo soprano

Beñat Egiarte
tenor

Maria Mateu
soprano

L’Esclerosi Múltiple (EM) és la malaltia neurodegenerativa més freqüent entre els 20 i els 40 anys i la segona causa de discapacitat entre joves. A Catalunya, hi ha 7.000 persones que pateixen aquesta malaltia que, actualment, no té cura.
La Fundació Esclerosi Múltiple va néixer fa més de 25 anys amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb EM i destinar recursos a la recerca. Des de la Fundació, s’actua des de diversos àmbits: informació, atenció al pacient, serveis de neurorehabilitació, formació i inserció laboral.

 

Els serveis de la fundació

La Fundació Esclerosi Múltiple disposa de serveis a tot Catalunya i de tres centres de neurorehabilitació: el Mas Sabater, a Reus; el Miquel Martí i Pol, a Lleida i la Unitat d’Esclerosi Múltiple situada al Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya a Barcelona.
Aquests centres ofereixen un servei especialitzat diürn que amb un equip de professionals multidisciplinar persegueix una recuperació neurològica del pacient i tenen la finalitat d’alentir el desenvolupament de la discapacitat. A més, la Fundació també disposa de serveis per a persones que necessiten informació, assessorament laboral o formació. En aquest sentit, fa 18 anys va crear-se un Centre Especial de Treball que ocupa a 85 persones amb EM i altres discapacitats. A més, al llarg de l’any es porten a terme campanyes de sensibilització com el Mulla’t per l’esclerosi múltiple, que permeten que aquesta malaltia, anomenada de les 1.000 cares perquè els símptomes són diferents en cada persona, sigui cada cop més coneguda.

 

El Mas Sabater de Reus

La Fundació va crear l’any 2001 el Centre Mas Sabater de Reus des d’on es fan més de 5.000 atencions anualment. Aquí es porten a terme projectes de neurorehabilitació i serveis específics com activitat física aeròbica, activitat aquàtica adaptada i hipoteràpia.
També es coordinen les campanyes de sensibilització com el Mulla’t i Una Poma per la Vida, entres d’altres.

Preus:

Zona 1:    30 euros
Zona 2:    25 euros
Zona 3:    20 euros

Totes les entrades són numerades

Les entrades poden adquirir-se a:

Anticipades

Per internet: Codetickets.com    

Físicament: El Corte Inglés    

El dia del concert: Reial Monestir de Santes Creus

Més info a:   musicasolidaria.org

* La comissió que origini el punt de venda serà a càrrec del comprador
* Hi haurà visita guiada al monestir pels assistents a cada concert a les 19:30 h (gratuïta)
* Servei de catering en el monestir (no inclòs en l’entrada)
* Menú concert en els restaurants d’Aiguamúrcia. Cal reservar taula