L’orquestra

Orquestra de cambra Gonçal Comellas

Aquest projecte musical recupera el nom que ja havia tingut anteriorment i neix com la continuació d’un projecte anterior (OUB), car els músics integrants d’aquesta orquestra, en un percentatge elevat, han estat membres d’orquestres de cambra malauradament ja desaparegudes, que foren importants en el panorama musical català: Orquestra de Cambra del Palau de la Música i després Orquestra de Cambra Gonçal Comellas (nom que tornarà a recuperar a partir d’ara). Això ho corrobora el cicle propi anomenat Diumenges al Palau, així com la no menyspreable llista d’artistes que durant tot aquest temps col·laboraren amb nosaltres: Félix Ayo, Peter Bartels, Montserrat Caballé, Josep Carreras, J.P.Rampal, Alexis Weisenberg, el Cor del Trinity College de Cambridge, el Cor de Cambra del Palau i l’Orfeó Català, entre molts d’altres.

Esperonats per la Fundació Música Solidària,  amb qui hem coincidit plenament en la visió sociocultural de la música, sentim la irrefrenable necessitat de tornar a fer música junts.  L’objectiu és clar i irrenunciable: incidir en la vida musical  i cultural catalana, fent-ho amb la màxima qualitat i amb una finalitat eminentment social, fer arribar la gran música al ventall més ampli possible de gent i incorporar en aquesta orquestra músics joves amb talent i amb il·lusió, que ens permeti alhora treballar junts i compartir la passió que tots sentim per  la música.

L’activitat recent de l’orquestra ens ha portat a actuar al Palau de la Música Catalana,  al Liceu de Barcelona, al Kursaal de Sant Sebastià,  al Palau Euskalduna de Bilbao o a l’Auditori de Saragossa.  Hem col·laborat  amb el Mozarteum de Salzburg, hem portat de gira El Amor Brujo amb Estrella Morente, i han participat amb nosaltres intèrprets com Antoni Besses, Claudi Arimany, Josep Colom, Alba Ventura, Ferran Torrens, Pau Bordas, Maria Mateu, Beñat Eguiarte, Laura VIla, Marisa Roca, Michael Andreas Haeringer, entre altres amb l’antic nom de la formació, Orquestra UNESCO Barcelona.

En el poc temps de la seva nova  existència, l’orquestra ha fet una gira de 24 concerts solidaris “Música contra la pobresa infantil” en benefici de les Càritas Diocesanes de Catalunya. Aquest cicle els portà a tocar en llocs emblemàtics d’arreu de Catalunya.

Gonçal Comellas és el fundador i actual director de l’Orquestra de cambra Gonçal Comellas.

 

Gonçal Comellas

Gonçal Comellas ha estat sens dubte un dels més destacats i internacionals violinistes de la seva   generació. Nascut a Avinyonet de Puigventós (Girona), als tretze anys guanya el seu primer concurs i als catorze debuta a Barcelona tocant el Concert en la menor de Bach dirigit pel seu mestre, Juan Massià. Als disset acaba els estudis al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb les màximes qualificacions, que culmina amb el Premi Extraordinari de Violí i de Música de Cambra. L’any 1962 guanya per unanimitat el 1r. Premi del Concurs Isidro Gyenes de Madrid. Poc després interpreta el Concert de Brahms al Palau de la Música Catalana a Barcelona i a partir d’aquest moment comença una de les carreres musicals més singulars del nostre país, actuant per tot Espanya, Europa, Amèrica, Israel, etc. Ha col·laborat amb importants directors i orquestres, entre les quals cal destacar la Royal Philarmonic, New Philarmonia, Scottish Symphony, Orquestra Nacional de França, Orquestra Nacional de Bèlgica, Orquestra Simfònica d’ Hamburg, Orquestra Simfònica de Varsòvia, Menuhin Festival Orquestra, Orquestra de Bratislava, Orquestra Simfònica d’Israel, Israel Chamber Orquestra, Orquestra Nacional d’Espanya, Orquestra Simfònica de RTVE, Orquestra Ciutat de Barcelona i pràcticament amb la totalitat d’orquestres espanyoles.

L’any 1972 guanya el 1r. Premi de Violí Carl Flesch a Londres, a més del Premi de l’Audiència. El mestre Yehudi Menuhin, que fou el president del tribunal, va proposar-li tocar el Concert en mi major de Bach en el Festival de la ciutat de Londres, i va començar així una llarga col·laboració que va portar-los a tocar junts el Doble Concert de Bach a diverses capitals del món com ara a Barcelona, Londres, el Festival de Gstaad i en altres ciutats.

Gonçal Comellas ha estat guardonat també en altres concursos internacionals, com ara el Concurs Jacques Thibaud (París), Reina Elisabeth (Brussel·les), Vinya del Mar (Xile), etc.

Ha participat en importants festivals de música i ha enregistrat nombroses gravacions per a ràdio, TV i diverses discogràfiques. Durant els últims anys s’està dedicant amb gran intensitat a la direcció orquestral amb notable èxit: ha estat fundador i director de l’Orquestra de Cambra Catalana, l’Orquestra Reina Sofia i l’Orquestra del Palau de la Música Catalana. Ha dirigit l’Orquestra Simfònica de Còrdova, l’Orquestra Simfònica de Balears, l’Orquestra de València, la Jove Orquestra Nacional d’Espanya, l’Orquestra de Castelló, etc. Actualment  és al capdavant de l’Orquestra de cambra Gonçal Comellas (antiga OUB).